Knud Rønberg
Knud Rønberg

Lemvigere i verden - Knud Rønberg

08.03.23
Sømanden fra Lemvig der gik i land i Australien

KNUD RØNBERG 1906 – 1992

Knud Rønberg var ud af en søfarende familie. Faren var havnefoged Andreas Johan Rønberg (”Helten fra Port Arthur”), og storebroren Johan sejlede havene tynde, før han overtog posten som havnefoged efter farens død.

Knud var også bidt af en eventyrer, så allerede som 14-årig, kun to dage efter sin konfirmation, stak han til søs og sejlede på langfart i 9 år. Men i 1929 lå skibet i Melbourne, Australien, og der gik han i land.

I adskillige år levede han lidt af en omflakkende vagabondtilværelse med skiftende opholdssteder og jobs.
Det var hårde tider og der var ikke mange jobs at få, hverken til lands eller til vands, Men Knud var ikke bange for at arbejde og han tog de jobs, der var. Blandt andet som dyrepasser og sejlmager ved et omrejsende cirkus.

I 1933 fik han tilbudt et job i en mine nær Alice Springs. Det var et område med store muligheder, så Knud endte med at slå sig ned der i Australiens røde hjerte. Det varme klima og underjordiske vandårer gav gode dyrkningsmuligheder. Knud høstede appelsiner så store som fodbolde og blomkål på op til 27 pund.

Han oprettede også en campingplads, og da turiststrømmen til Alice Springs var kraftigt stigende, så endte campingpladsen som en af Australiens største på det tidspunkt.

Han blev gift i en sen alder. I 1967 sendte han julekort til broren Johan og fortalte, at han både var blevet gift og havde en én måneder gammel søn.

Året efter skrev han, at den 14 hektar store campingplads var ved at blive for anstrengende at passe. Han overvejede at udleje den og gå på pension.

I 1973 var han på besøg i Lemvig igen efter næsten 50 års fravær. Lemvig Folkeblad bragte et interview i den anledning. Om 1970’ernes Lemvig sagde Knud, at den nedre by ikke havde ændret sig så meget, men ovenfor bjergene var byen helt forandret.

Knud forlod åbenbart Alice Springs på sine ældre dage og flyttede ud til kysten. Han døde i 1992 i Geraldton, Western Australia og blev begravet på Denham Cemetary.

 

Kilder:

Lemvigegnens Lokalhistoriske Arkiv

Avisartikel fra Lemvig Folkeblad 16. juni 1973

 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Havnefoged Rønberg, Lemvig : Historien om to havnefogeder i Lemvig

Af Ove Urth (2021)
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Fem sorte høns

(2017)
Læs mere
GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Fem sorte høns (Ved Mich Vraa)

Af Nevil Shute (2021)
En gruppe europæiske kvinder drives som krigsfanger rundt i det japansk-besatte Malaya under 2. verdenskrig. Da en af...
Læs mere